Actors clau

En aquest espai trobareu informació de les principals organitzacions i moviments, a nivell internacional, que estan treballant també en la preparació de propostes per a l’agenda d’Educació Post 2015.

Lidera a nivell internacional, la promoció de l’aprenentatge i les oportunitats educatives per a tothom, proporcionant coneixements tècnics i fomentant associacions que enforteixin el lideratge educatiu a nivell nacional a cada país. Elabora informes anuals per tal de fer el seguiment dels seus objectius. En l’actualitat i, molt especialment, vetlla per l’acompliment dels objectius del Moviment  Education For All (EFA)

Una altra informació important a tenir en compte  és la del pròxim Fòrum Mundial per l’Educació que tindrà lloc el maig del 2015 a Corea.

Per conèixer quines són algunes de les propostes, podeu llegir quina és la contribució de la UNESCO a l’agenda d’educació post 2015.

L’Educació per a Tothom és un compromís mundial per proporcionar una educació bàsica de qualitat per a tots els infants, joves i adults. Al Fòrum Mundial sobre l’Educació de Dakar, l’any 2000 es van definir sis objectius que s’han d’haver complert l’any 2015 amb la col·laboració dels governs, les agències de desenvolupament, la societat civil i el sector privat.

Per valorar quin ha estat l’avenç aconseguit us pot interessar disposar de més informació sobre els objectius proposats des de l’any 2000 i el procés que s’ha seguit des del Moviment «Educació per a Tothom».

I si voleu saber en quina direcció s’està treballant, a punt ja de finalitzar el termini proposat per aconseguir els objectius del Moviment «Educació per a tothom», la UNESCO es planteja el post-2015.

En aquest enllaç podeu trobar informació sobre el contingut del pròxim informe «Educació per tothom. Fites i reptes». Aquest informe proporcionarà informació sobre el progrés a cada país dels compromisos assolits. Tot això en base a l’estadística, l’anàlisi de polítiques en profunditat i l’estudi de casos informatius. També recollirà les pràctiques que han ajudat o posat obstacles al progrés nacional; examinarà la influència de les tendències de finançament intern i els fluxes internacionals d’ajuda i, finalment, proporcionarà recomanacions clares per ajudar als líders polítics mundials, regionals i nacionals a definir i vigilar millor, les fites i els objectius de l’educació post 2015. Així mateix hi trobareu l’accés als informes d’anys anteriors.

GLOBED és un programa d’educació internacional en l’àmbit de la política global d’educació i desenvolupament internacional. Promou un enfocament interdisciplinari en aquest camp i aporta coneixements de totes les regions del món.

Està finançat per la Comunitat Europea en el marc del programa Aprenentatge Permanent Erasmus i està desenvolupat per un consorci de 5 universitats: Universitat Autònoma de Barcelona, University of Oslo, University of Malta, University of Amsterdam.

La Societat d’Educació Comparada i Internacional, fundada el 1956, és una associació acadèmica dedicada a augmentar la comprensió de les qüestions, tendències i polítiques educatives a través de perspectives interculturals i internacionals comparades. L’activitat de la Societat sorgeix a partir dels interessos interdisciplinaris dels més de gairebé 2500 acadèmics, professionals i estudiants d’arreu del món, a més de comptar amb aproximadament 1000 socis institucionals, la majoria biblioteques acadèmiques i organitzacions internacionals.

Organització d’àmbit internacional, que actua entre el govern i la societat civil, desenvolupant la capacitat de la societat civil per participar de forma activa i participativa amb les institucions i el govern de cada país. Té com a valors fonamentals, la diversitat, la col·laboració, la integritat i la creativitat.

El Fòrum d’Educació i Desenvolupament és una organització sense ànim de lucre que proporciona un fòrum proactiu per compartir idees, coneixement i experiència a les universitats, organitzacions no-governamentals, grups de consultoria i associacions de professionals. La diversitat dels seus membres dóna el caire d’interdisciplinarietat a les diferents accions que desenvolupen entorn a la investigació, formació, ensenyament, campanyes i serveis com a assessors per a polítics, agències de desenvolupament i organitzacions no governamentals.

Si entreu a la seva web, trobareu un resum dels missatges clau sorgits arrel de la taula rodona organitzada per DFID, la Universitat de Cambridge, ODI i UKFIET. S’hi identifiquen recomanacions per als indicadors, per tal de fer un seguiment de l’aprenentatge i l’equitat post-2015.

La Campanya Mundial per l’Educació és un moviment de la societat civil que treballa per posar fi a la crisi mundial en l’educació. Pretén garantir el dret a una educació gratuïta i de qualitat per a tothom. Està formada per diverses entitats de la societat civil tant d’àmbits nacionals com d’àmbits regionals en diferents països.

Si us interessa aprofundir en el que s’està fent a nivell internacional, podeu entrar a la seva web on hi trobareu, a més de la presentació, exemples de bones pràctiques, qui són els membres, notícies recents i diferents campanyes que promouen. Especialment destaquem l’agenda post-2015.

La Xarxa Global d’Innovació Universitària ( GUNI ) és una xarxa internacional creada el 1999 i amb el suport de tres institucions associades: la UNESCO, la Universitat de les Nacions Unides(UNU) i l’Associació catalana d’Universitats Públiques(ACUP). La seva principal missió és enfortir el paper de l’educació superior en la societat, contribuint a la renovació de les visions, missions i polítiques d’educació superior a tot el món des d’una perspectiva de servei públic.

A continuació trobareu informació sobre el paper de les institucions d’Educació Superior per als Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda de Desenvolupament Post 2015.

L’Associació Internacional d’Universitats és una associació mundial amb seu a la UNESCO des de 1950. Reuneix institucions i organitzacions de 120 països per reflexionar sobre l’educació superior. Des de 2005 han promogut la inclusió de l’educació superior als objectius d’EFA a nivel nacional i internacional. El 2011, EFA, reconeix IAU com el principal instrument per incloure l’educació superior a l’agenda global.

A la pàgina web d’aquesta associació internacional, trobareu les propostes de l’Associació Internacional d’Universitats de cara a l’Agenda post 2015.

L’Institut d’Estudis del Desenvolupament, fundat el 1966 a la Universitat de Sussex, reuneix uns 100 investigadors, 65 professionals i 200 estudiants, entre d’altres. Treballa en la investigació per al desenvolupament, l’ensenyament i l’aprenentatge, l’impacte i les comunicacions. La seva visió és la d’un món en el qual no existeix la pobresa, preval  la justícia social i el creixement econòmic sostenible se centra en millorar el benestar humà. El coneixement de la investigació, segons l’IDS, pot portar el canvi necessari per tal de fer realitat la visió de la Institució, i hauria de ser generat a partir d’una metodologia sòlida i en associació amb altres actors de dins i fora l’àmbit del desenvolupament.

A la seva pàgina web  trobareu informació sobre la iniciativa Participate, que proporciona l’evidència sobre la realitat de la pobresa i aporta les perspectives de les societats més vulnerables i marginades en el debat Post-2015:

És la major confederació de sindicats de professors i altres professionals de l’educació arreu del món, amb 30 milions de treballadors, en prop de 170 països.

Trobareu un article que parla sobre la posició d’aquesta entitat, respecte a l’agenda educativa post 2015, en una trobada realitzada al juny de 2014 a Nova York, si entreu a la seva web.

L’OCDE, es va fundar l’any 1961 i és l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics. Agrupa 34 països membres i la seva missió és promoure polítiques que millorin el benestar econòmic i social de les persones arreu del món. La OCDE està treballant en la reflexió entorn a 11 elements que considera importants a tenir en compte en l’agenda post 2015. També podeu accedir a conèixer la seva contribució visitant la seva pàgina web.

Xarxa per a la creació de polítiques internacionals i Cooperació en Educació i Formació. És una xarxa independent de professionals amb seu a l’Institut Universitari d’Alts Estudis Internacionals i del Desenvolupament a Ginebre, Suïssa. Es dedica a la recerca interdisciplinària i a la creació d’opinió.

Si esteu interessats en conèixer l’opinió de diferents experts, visiteu l’enllaç a la seva pàgina web i podreu llegir diversos articles d’experts de l’àmbit educatiu sobre l’agenda post 2015.